Winterbanden

Ja, winterbanden presteren optimaal bij temperaturen onder 7C. Zelfs in de zachtste winters ligt de gemiddelde temperatuur lager. Vroeg in de ochtend en aan het eind van de middag, tijdens woon-werkverkeer, is het bovendien nog een paar graden kouder dan de gemiddelde dagtemperatuur. Ook bij koud en regenachtig weer zorgen winterbanden voor een kortere remweg en dus voor meer veiligheid.

Ja, in verband met de veiligheid is het absoluut noodzakelijk om vier winterbanden te laten monteren. Voorbeeld: een auto met voorwielaandrijving en alleen winterbanden kan rechtuit hard rijden, omdat de auto veel grip heeft op de aangedreven wielen. In de bocht ontstaat echter een zijdelingse kracht. Hierdoor gaan de achterwielen glijden. Het gevolg is dat u de controle over het stuur verliest en achterstevoren komt te staan.

In Finland en Oostenrijk zijn winterbanden verplicht in een bepaalde periode van het jaar. Duitsland verplicht iedere automobilist zich aan te passen aan de weersomstandigheden, vooral wat banden en ruitensproeistof betreft. Wie zich daar niet aan houdt, riskeert een boete. U kunt dus beter uw auto van winterbanden voorzien als u door Duitsland rijdt van november t/m april.

Ja. Het bandenlabel is ook verplicht voor winterbanden en toont dezelfde prestatie-indicatoren als voor zomerbanden.

Het rubber van zomerbanden wordt bij lage temperaturen hard en verliest daarmee grip. Winterbanden hebben een andere rubbersamenstelling dat ook flexibel blijft bij lage temperaturen. Daarnaast hebben winterbanden lamellen. Deze maken de profielblokken soepeler en zorgen voor meer aangrijpingspunten op het wegdek. Bij temperaturen boven 7C zal een winterband meer vervormen. Hierdoor wordt het stuurgedrag minder precies en zullen de banden eerder slippen. Het gevolg is een langere remweg en snellere slijtage.

Nee, de huidige generatie winterbanden is speciaal voor het Europese continent ontwikkeld, waar sneeuw, kou en natte omstandigheden met gevallen bladeren elkaar afwisselen. Voor landen die vooral last hebben van sneeuw en extreme kou, hebben de winterbanden weer een geheel andere rubbersamenstelling.

Nee, integendeel: winterbanden hebben in de winter door de speciale rubbersamenstelling een lagere rolweerstand dan zomerbanden. Dit zorgt voor een lager benzineverbruik.

Nee, winterbanden slijten tijdens winterse omstandigheden niet sneller dan "gewone" banden. Uw banden slijten alleen wanneer u slipt, zowel in de zomer als in de winter. In de winter slippen en slijten zomerbanden echter harder en in de zomer slippen en slijten soepele winterbanden sneller. Wissel dan ook op tijd uw banden

Uit tests is gebleken dat moderne winterbanden met een sneeuwvloksymbool in de winter minder geluid maken dan zomerbanden. Door de toepassing van speciale rubbermengsels (soepeler) en door de computer ontworpen loopvlakpatronen zijn de meeste fabrikanten erin geslaagd het geluidsniveau tot een minimum te beperken.

U dient een extra set banden aan te schaffen, maar zolang de ene set onder uw auto zit, slijt de andere niet. Daarnaast kost de schade van een slippartij meestal (veel) meer dan de kosten van een set winterbanden.