Europees Bandenlabel

Vanaf 1 november 2012 is er een nieuw Europees label waarmee elke band wordt aangeduid. Dit label is verplicht voor alle nieuwe banden die na 1 juli 2012 zijn geproduceerd. Het betreft dus alle banden met een productiecode (DOT-code) vanaf ‘2712’. Vanaf deze datum (27e week van 2012) zijn alle bandenfabrikanten verplicht het label te voeren. Bandenbestellen.nl toont bij iedere autoband het Europees Bandenlabel. Zo kunt u eenvoudig banden met elkaar vergelijken en een bewuste keuze maken voor de juiste band voor uw situatie.

Grip op nat wegdek / remprestatie:

Misschien wel de belangrijkste eigenschap van een band is het bieden van veiligheid. Denkt u hierbij aan de hoeveelheid grip, de remprestaties op zowel droog als nat wegdek en de weerstand tegen aquaplaning.

Het verband tussen de grip op nat wegdek en de verkeersveiligheid

Grip op nat wegdek is een kenmerk voor de veiligheidsprestatie van banden. Er zijn ook andere parameters relevant voor de veiligheid, zoals wegvastheid, richtingsstabiliteit, vertraging- of remvermogen op nat en droog wegdek bij hoge snelheid en waterafvoervermogen. Grip op nat wegdek is in Europa gekozen als de meest representatieve waarde voor het verlies van wegvastheid. De veiligheid voor u als bestuurder hangt uiteraard ook sterk af van de kwaliteit van het voertuig, de rijstijl en de (externe) rijomstandigheden.

Vermelding op Bandenlabel

De vermelding op het bandenlabel voor grip op nat wegdek is van A (kort) tot G* (lang). De remweg van een autoband met klasse A kan bij een noodstop tot 30% korter zijn dan van een band met klasse F. Bij een snelheid van 80 km/u is de remafstand voor een personenwagen 18 meter korter.

Parameters Bandenlabel

Het bandenlabel geeft informatie over drie belangrijke criteria die een goed inzicht geven in de eigenschappen van de band: