Europees Bandenlabel

Vanaf 1 november 2012 is er een nieuw Europees label waarmee elke band wordt aangeduid. Dit label is verplicht voor alle nieuwe banden die na 1 juli 2012 zijn geproduceerd. Het betreft dus alle banden met een productiecode (DOT-code) vanaf ‘2712’. Vanaf deze datum (27e week van 2012) zijn alle bandenfabrikanten verplicht het label te voeren. Bandenbestellen.nl toont bij iedere autoband het Europees Bandenlabel. Zo kunt u eenvoudig banden met elkaar vergelijken en een bewuste keuze maken voor de juiste band voor uw situatie.

Geluidsproductie / extern rolgeluid:

Het profiel en de opbouw van een band (karkas) heeft een sterke invloed op het geluid dat de band produceert. Het Bandenlabel geeft naast de geluidswaarde in Decibel (dB) met een pictogram aan of het extern geluid boven de toekomstige Europese wettelijke grenswaarde ligt.

Het externe afrolgeluid van een band

Banden met een lage geluidsproductie zorgen voor minder geluidsoverlast voor de omgeving. Zo staat 74 dB voor een relatief hoge geluidsproductie en 66 dB voor een relatief lage geluidsproductie van een band. Het geluid van de banden kan in de auto heel anders ervaren worden. Dat bepaald namelijk een groot gedeelte van het comfort voor een bestuurder en/of passagier.

Vermelding op Bandenlabel

Naast de gemeten waarde in decibels, toont het bandenlabel het geluidsniveau in klassen van één tot drie geluidsgolven. Drie geluidsgolven, van 1 (zacht) tot 3 (hard), geven aan dat deze banden de termijn die geldt vanaf 2016 zal worden overschreden.
Banden met twee geluidsgolven voldoen aan deze toekomstige norm. Banden met één geluidsgolf vallen met meer dan 3 dB onder deze norm.

Parameters Bandenlabel

Het bandenlabel geeft informatie over drie belangrijke criteria die een goed inzicht geven in de eigenschappen van de band: