Europees Bandenlabel

Vanaf 1 november 2012 is er een nieuw Europees label waarmee elke band wordt aangeduid. Dit label is verplicht voor alle nieuwe banden die na 1 juli 2012 zijn geproduceerd. Het betreft dus alle banden met een productiecode (DOT-code) vanaf ‘2712’. Vanaf deze datum (27e week van 2012) zijn alle bandenfabrikanten verplicht het label te voeren. Bandenbestellen.nl toont bij iedere autoband het Europees Bandenlabel. Zo kunt u eenvoudig banden met elkaar vergelijken en een bewuste keuze maken voor de juiste band voor uw situatie.

Brandstofverbruik / rolweerstand:

De rolweerstand ontstaat in het contact van de autoband met het wegdek. Rolweerstand is een kracht die tegenovergesteld is aan de rijrichting van een rollende band. De rolweerstand is de energie die bij het afrollen van de band verloren gaat.

Brandstofverbruik

De rolweerstand van een band heeft een belangrijke invloed op het brandstofverbruik. Hoe sterker de rolweerstand, hoe meer brandstof er nodig is om die weerstand te overwinnen. Echter, een besparing op brandstof hangt voornamelijk af van het voertuiggewicht, het vermogen van het voertuig, de juiste bandenspanning en de rijstijl van de bestuurder. De rolweerstand van autobanden is verantwoordelijk voor circa 20% van het brandstofverbruik.

Vermelding op Bandenlabel

De vermelding op het bandenlabel voor brandstofverbruik is van A (laag) tot G (hoog). Des te ongunstiger de vermelding op het bandenlabel, des te hoger is het brandstofverbruik. Het brandstofverbruik van een autoband met klasse A is gemiddeld 7,5% lager dan een band met klasse G.

Parameters Bandenlabel

Het bandenlabel geeft informatie over drie belangrijke criteria die een goed inzicht geven in de eigenschappen van de band: